Development of the quarter, in borders of Frunze Avenue and Dovatora Street in direction to Baumana Street. Vitebsk, Belarus
Architects – A. Osenenko, P. Mochalov.
Project year – 2006
Client – OJSC "Tagena"
Total area – 56500 m2
Location – Belarus, Vitebsk, Tryda Street

The residential area is located in the central part of the city. The relief of the site is complex. The difference in marks is up to 20 m. All the building are located on the western slope of the ravine, which opens into the floodplain of the river Vitba.

Unconventional relief of the site determined the principles of the architectural composition of the block. In the upper part of the slope, underground parking garages of the residents of the quarter are designed. Below the groups of 4-6 storey residential buildings are situated . Each group forms a cozy courtyard with a children's playground. At the very bottom there is a blocked apartment house with poles forming a development of Tryda Street. Another line of blocked houses is located along the pedestrian link of Frunze Avenue - Baumana Street.
The terraced arrangement of the building emphasizes the game of relief and provides the necessary insolation of residential buildings.

The main viewpoints from pedestrian and transport connections of the block are closed to public buildings, which are the visual dominants of the development. They are an entertainment center on Baumana Street and the building of a kindergarten at the entrance from Dovatora Street.

The transport scheme of the block is designed in such a way that the yard spaces of residential groups are free from cars. Entrances to the houses are located along the perimeter of the building of the block. Guest parking is located around the perimeter of the block. The southern garage block is offered for 150 cars in two levels, with autonomous exit entrances. On the operated roof of the second level there are children's playgrounds and sports grounds.

Three residential groups of the quarter are connected by pedestrian links, on which recreation areas and entrances to the built-in social and cultural facilities are laid.
Made on
Tilda